Georganiseerd door de Rotterdamse Sporticonen gehouden in Zwemcentrum te Rotterdam.
Rotterdamse Sporticonen wil de Rotterdamse sporthelden eren én de gezondheid van Rotterdamse kinderen bevorderen, in het bijzonder die van kinderen uit kwetsbare doelgroepen. De kracht van het sportieve erfgoed inzetten voor een gezonde jeugd en sociale samenhang in de stad.
Om dat te bereiken organiseert de stichting gratis jeugdsportevenementen als jaarlijkse traditie, onder de naam van en met medewerking van Rotterdamse sporticonen of hun nabestaanden.
De evenementen zijn toegankelijk voor álle kinderen en kennen geen enkele drempel. Sport is kleurenblind en kent geen voorkeur of voorwaarden. Ieder kind is gelijk en mag plezier beleven. Breedtesport verbroedert en vormt de basis voor topsport. Vanuit topsport ontstaan iconen. Zo snijdt het mes aan alle kanten.
Rie Mastenbroek
Misschien wel de meest ondergewaardeerde Rotterdamse Olympisch kampioen. Geen standbeeld of zwembad is vernoemd naar de in 1919 in Rotterdam geboren zwemster. Tijdens de Olympische spelen van 1936 in Berlijn won de pupil van Ma Braun. Ze won, als zeventienjarige, de 100 meter vrije slag, de 400 meter vrije slag en de 4×100 meter vrije slag. Op de 100 meter rugslag behaalde ze de zilveren medaille. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een zwemster zoveel (gouden) olympische medailles had gewonnen, en Mastenbroek was dan ook de ongekroonde keizerin van de Spelen. Mastenbroek brak tijdens haar carrière negen wereldrecords. Vanwege het propagandistische karakter van de Spelen in de periode van Hitler-Duitsland kreeg de Rotterdamse echter nooit de eer die Fanny Blankers-Koen, Inge de Bruijn en Leontien Zijlaard-Van Moorsel ten deel viel.
Van een officieel eerbetoon kwam het niet. Voor zoon Otto Mastenbroek is dat nog altijd een raadsel.
Daarom ben ik zo blij met dit initiatief. Mijn moeder zou echt heel trots zijn geweest.’’ De Briellenaar was bij de plechtigheid rond zijn moeder, samen met de voormalige Olympische zwemsters van 1972 Enith Brigithta, Josien Elzerman, Marianne Vermaat en Cora Schouten. Zij gaven de kinderen een zwemclinic.
Otto Mastenbroek erkent dat de oorlogsjaren een eerbetoon aan moeder Rie in de weg hebben gestaan. ,,Ik ben trouwens in Amsterdam geboren, Rie in Rotterdam. Ze woonde destijds in Amsterdam vanwege haar werk.’’ Later verhuisde de familie rond de zwemkampioene naar Rozenburg. ,,Daar ben ik in 1956 geboren, ik woon nu in Brielle.’’
Elzerman nam net als Vermaat en Brigitha deel aan de Olympische Spelen van München in 1972, waar geen van de drie zwemster een medailles wisten te veroveren. De beste klassering was een vijfde plaats op de 4×100 meter estafette. Brigitha behaalde vier jaar later in het Canadese Montreal wel tweemaal brons achter vooral gedrogeerde Oost-Duitse zwemsters.
Elzerman (72) komt uit een echter zwemfamilie en kwam uit voor het Haagse Zian/Vitesse. Haar broer Hans zwom in 1972 ook in München en haar andere broer Henk vier jaar later in Montreal. De drie oud-Olympiers gaven vanaf 14.30 uur in het zwemcentrum een clinic voor de deelnemers aan het levende eerbetoon aan de drievoudig Olympisch kampioene van Berlijn 1936.
ZV De Duck was aanwezig met 8 zwemmers Ayden, Dylan, Myrthe, Kyara, Bibiane, Maaike, Djek en Fenne.
Tijdens de officiele opening mochten Ayden en Djek het bord vasthouden die werd ondertekend
Na de opening en de groepsfoto waar alle kinderen trots op staan werd er ingezwommen in het 25 meter bad.
Daarna werd er gestart met het programma onderdeel de clinic in het grote 50 meter Rie Mastenbroek wedstrijdbad die werd gegeven door de 4 olympische iconen. De kinderen werden in groepjes op leeftijd ingedeeld.
Ze krijgen allerlei tips en tricks van deze helden. De kinderen waren allemaal erg leergierig en vonden het erg leuk om alle trucjes uit te proberen.
Na de clinic zijn we gestart aan het wedstrijdprogramma die door ZV Ablion is gemaakt.
De kinderen worden in groepjes per startbaan en onderdeel in gedeeld en op de bankjes geplaatst, waarna per onderdeel de kinderen naar voren worden gebracht en per kind werd er aangekondigd.
Onder leiding van 2 officials werden de wedstrijden afgenomen en de tijden naar het jurypanel gebracht.
Na de wedstrijd was de diploma en medaille uitreiking. Iedereen kreeg een diploma en medaille en er werden 2 wisselbekers uit gedeeld aan de King and the Queen of the match.
Wederom werden we getrakteerd op een gelegenheid voor een mooie groepsfoto met deze iconen waarna het middagevenement werd afgesloten.
Tot slot bemachtigden de kinderen natuurlijk de nodige handtekeningen.
Vol trots ging iedereen naar huis met hun bemachtigde herinneringen en een fantastische middag, om nooit meer te vergeten!!
We willen de kinderen en ouders enorm bedanken voor hun aanwezigheid.
Volgend jaar is de Rie Mastenbroek Memorial op 15 februari. Zet het alvast in uw agenda!!! Voor kinderen van 6-12 jaar. Er mogen ook broertjes of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes mee die niet lid zijn van de zwemclub.
Namens Peter en Adrie