Net als vorig jaar had ik me opgegeven om als official mee te werken en dit jaar was Maris Breen er op de donderdag ook bij. Het leuke van deze wedstrijden is dat er officials zijn van alle hoeken uit Nederland en zelfs België. De sfeer is buitengewoon gemoedelijk en de vele vrijwilligers zorgen ervoor dat je ook als official niets te kort komt.
Dit jaar was er voor gekozen om de series in de middagen te zwemmen en de finales in de ochtenden, dit om onze vertegenwoordigers op de aankomende Olympische spelen alvast te laten wennen aan de tijdzone daar. Er zwemmen deelnemers uit de regio, die we als official wel eens tegenkomen bij reguliere wedstrijden, maar ook deelnemers uit andere regio’s en landen en natuurlijk onze Nederlandse toppers (Ranomi, Femke, Kyra enz. enz.), evenals de Paralympische kanjers.
Deze wedstrijden hebben een iets ander protocol dan onze eigen wedstrijden. Er zijn reserve klokkers en reserve keerpuntcommissarissen aanwezig om je af te lossen bij een klokweigering of diskwalificatievoorstel. Normaal schrijven we dat op een briefje wat eerst door de scheidsrechter wordt ondertekent, dan gaat het naar de jury voordat het op de lijst staat. Dit kan allemaal terwijl de wedstrijd door gaat. Maar in dit geval moet je bij het startblok gaan staan en contact maken met de reserve. De kamprechter in de buurt geeft per portofoon door aan de scheidsrechter dat er een voorstel is. De reserve neemt jouw plaats in ( kan al tijdens het programma) en dan mag je als official naar de scheidsrechter om het uit te leggen. Wanneer deze het goed keurt schrijf je pas het briefje. Dit is allemaal vanwege de ETW en definitieve klassering die gelijk op het scherm komt. Wij moeten ook assisteren met de rugslagsteun. Dit is een soort plankje op waterhoogte wat aan het startblok hangt. Daar kunnen de zwemmers hun voeten opzetten maar wij moeten dan weer kijken of je wel met hun tenen de kant raken. Het plankje is ongeveer 1 a 2 cm breed. De zwemmers moeten wel de kant raken anders hebben ze 2 cm te kort gezwommen en kan er een dis komen vanwege de afstand niet gezwommen. Bij de lange afstanden ( 800 meter en meer) gebruiken we een bel in plaats van de fluit om aan te geven dat de laatste 2 banen worden gezwommen. Verder hebben we ook bij deze wedstrijden een opmars en afmars onder muziek.
Zelf heb ik donderdag middag en de gehele vrijdag als tijdwaarnemer gefungeerd bij de Swimcup. Zaterdag had ik de eer om als een van de starters te fungeren bij de Ranomicup. De aanmeldingen waren zo gigantisch. Wanneer iedereen ingedeeld zou worden dan had deze wedstrijd ruim 6 uur geduurd. Helaas is er gesneden in het programma waardoor er vele zwemmertjes niet mee konden doen, simpel vanwege de tijd. Hoe sneu is het dan dat er toch nog aardig wat lege startblokken te bespeuren waren tijdens de series. Als starter was dit voor mij een extra ervaring vanwege de headset en startpistool. Ook hier is de sfeer onder officials erg gezellig.
Ik ben begonnen als official toen mijn dochter Tessa meedeed aan wedstrijden. Langs de badrand heb ik beter uitzicht en kan dan nuttig zijn voor de wedstrijd. Zo zijn velen begonnen bij de Duck als official. Tessa zwemt geen wedstrijden meer maar ik ben wel official gebleven omdat ik het erg leuk vind om te doen voor de club, en zeker ook bij de extra evenementen zoals in Den Haag.
We kunnen altijd extra officials gebruiken!!! Informatie via zwemofficials@deduck.nl
Met sportieve groet,
Fred Niks