Het jaar 2015 gaat zijn laatste maand in, maar niet alvorens er op 29 november nog de Regio kampioenschappen sprint hadden plaatsgevonden in Den Haag. Dit waren plaatsingswedstrijden en een aantal Duckers had zich weten te plaatsen. Er werd gebruik gemaakt van elektronische tijdwaarneming en dat was maar goed ook zult u later in dit verslag ontdekken. Lees maar hoe het de Duckers verging.
Klokslag om 14.00 uur werd begonnen met de 50 m rugslag. Alleen Tessa Giele stond namens De Duck aan de start. Zij stond als tweede tijd snelste geplaatst in haar leeftijdsgroep en dat dit klopte bleek aan het einde van dit onderdeel, want haar eindtijd was 0.32.66 en wie de totaaluitslag bekijkt zal zien dat menige zwemster uit een oudere leeftijdsgroep niet aan die tijd kon tippen.
De 50 m vlinderslag heren was van onze kant goed bezet. Maar liefst zes Duckers mochten zich melden bij de voorstart. Toen dit zwemnummer klaar was konden we vier pr.’s en een clubrecord noteren. De eerste die zijn oude tijd naar de geschiedenis zwom was Maryn. Van 0.48.42 naar 0.44.63 is geen sinecure. Mick had de dag voorafgaande aan dit sprintkampioenschap al aangetoond in een blakende vorm te verkeren en had ook zin om van zijn enige start een goede te maken. Hij slaagde met vlag en wimpel, want hij ging van 0.36.50 naar 0.34.71, hetgeen goed was voor een prima 6e plaats. Dylan zwom slechts 0.16 seconde boven zijn pr (0.29.96 en een keurige 10e plaats in zijn leeftijdscategorie) . Jari krijgt de magische grens van 30 seconden weer wat dichter in zijn vizier (van 0.32.54 naar 0.30.56. Goed voor plaats 13). Jesper kreeg donderdags voorafgaande aan deze wedstrijd schouderklachten en was nog niet geheel pijnvrij ondanks een goede massage. Hij zwom net iets boven zijn pr (0.26.09 en een 8e plaats). Bovendien raakte hij zijn clubrecord kwijt aan Mike. Het nieuwe clubrecord op deze afstand staat nu op 0.25.67. Mike werd met deze tijd 6e terwijl hij niet bij de beste acht genoteerd stond. Al met al voor De Duck een uiterst succesvol nummer.
Over de 50 m schoolslag dames kunnen we kort zijn. Geen enkele dame had zich voor deze afstand weten te plaatsen. Hopelijk meldt zich snel iemand aan. Over het algemeen zijn er bij ons niet veel meiden die echt van de schoolslag houden. Misschien volgend jaar.
De 50 m rugslag heren betekende dat de ploegleiding weer op scherp stond. Mick was al op weg naar huis, maar de overige bovengenoemde zwemmers mochten weer de gang naar het startblok maken. Maryn was de eerste Ducker die te water ging, maar zijn eindtijd zal onbekend blijven want bij het keerpunt ging het volgens de jury niet geheel volgens de regels. De start van Dylan ging niet geheel vlekkeloos. Niet dat dat aan hem lag. In een serie voor hem was een lege baan en Dylan werd gesommeerd te starten. De ploegleiding was dit ontgaan, met als gevolg dat er nu een andere zwemmer de aanmoedigingen kreeg. Voor de tijd maakte dit niet veel uit. Dylan zwom een tijd van 0.33.10, een knipoog boven zijn pr (15e). Dat een sprintkampioenschap niet zonder elektronische tijdwaarneming kan bleek op dit zwemnummer. Jari zwom in zijn serie een tijd van 0.30.90, een dik pr. In de serie met op papier de beste acht waren er maar twee zwemmers sneller dan Jari, die met het kleinst mogelijke tijdsverschil van 0.01 seconde het brons voor zich opeiste. Jesper zwom precies 0.4 sec. boven zijn pr (0.29.05 en 11e) en Mike verbeterde zijn eigen clubrecord (0.27.71) en werd wederom 6e. Vijf zwemmers, goede tijden en klasseringen, een dik pr en een clubrecord, er zijn wel eens mindere dagen geweest. Maar het kon nog beter. Zie het volgende onderdeel.
Drie deelneemster, drie pr’s en vier clubrecords. Zie hier het resultaat van de 50 m vrije slag dames. Hoe dat kan? Wel, allereerst zagen we Julia gefocust op het startblok staan. Zaterdag had ze nog 600 wedstrijdmeters gezwommen, maar had daar nu geen greintje last van. Zij verbeterde zich van 0.33.79 naar 0.31.85, mede dankzij een goede start die haar direct aan de leiding bracht . Zij stond de leiding niet meer a en won dus haar serie. Even later zagen we Misty eveneens goed starten. Na afloop bleek dat zij zich in het selecte gezelschap bevindt dat de 50 m onder de 30 seconden kan afleggen (0.29.98). Maar verantwoordelijk voor al die clubrecords is Tessa Giele. Zij wist haar eigen tijd maar ook de tijd van Mariska Klink van 19 januari 1997 ( 0.28.45) eindelijk uit de boeken te zwemmen en aangezien Mariska toen al ouder was dan 17 jaar heeft Tessa nu met haar tijd van 0.28.40 ook die records in handen. In alle euforie zou men haast vergeten dat deze tijd de tweede tijd was in haar leeftijdsgroep, zodat Tessa haar tweede en voor De Duck de derde medaille op mocht halen.
Na dit nummer kon de ploegleiding even rustig ademhalen. De 50 m schoolslag stond op het programma en ook bij de heren was onze deelname minimaal. Alleen Maryn waagde zich aan dit onderdeel. Helaas liep hij ook nu tegen een diskwalificatie aan zodat we de schoolslagnummers maar snel moeten vergeten.
Na een lange middag sloeg de vermoeidheid, mede veroorzaakt door de warmte, toe. Op de 50 m vlinderslag dames mochten we twee dames aanmoedigen. Misty was nog vermoeid na de 50 m vrij en deed over deze afstand 0.34.42 seconde. Zij had de pech dat haar zwembril vol water liep maar zij kan toch terugblikken op een geslaagde wedstrijd. Natuurlijk kan Tessa dat ook, al was ze nu niet blij met haar tijd van 0.31.62. Toch mocht ze ook nu de gang naar de medailletafel maken. Dit keer voor het brons.
De wedstrijd werd besloten met de 50 m vrije slag heren. Ook nu weer zes Duckers aan de start, want de plaats van Mick werd ingenomen door Jeroen. Hij was vast geïnspireerd door de goede tijd van zijn zus, want ook hij zwom een fraai pr. (van 0.28.16 naar 0.27.46). Deze tijd was goed voor een heel mooie positie in de eindrangschikking, namelijk de 8e. Daarvoor hadden we Maryn al in actie gezien en hij was dus de enige Ducker die op alle slagen aan de start verscheen. Zijn tijd was 0.47.63, dit keer geen pr. Dylan zwom ook op dit nummer net iets boven zijn pr (0. 27.86). Jari was ook nu weer ongenaakbaar. Hij verbeterde zich van 0.27.21 naar 0.26.35 en dat was goed voor plaats vijf in zijn leeftijdsgroep. Mike zwom 0.08 seconde boven zijn pr en niemand zal ooit weten wat de tijd geweest zou zijn als hij zich bij het keerpunt niet had verslikt waardoor de onderwaterfase veranderde in géén onderwaterfase. Toch was zijn tijd van 0.24.36 goed voor een 7e plaats. Jesper bleef met een zere schouder toch ook nu onder de 25 secondegrens (0. 24.97) en mag daar toch ook tevreden over zijn.
Kortom: Een prima wedstrijd die vlot verliep en de ploegleiding was dan ook trots op de geleverde prestaties. En dat geldt ook voor Nel, die dit keer in het “wit” was en daardoor haar bekende prrrrrr’s niet luidkeels door het zwembad kon laten schallen maar dit voor zichzelf vast wel heeft gedaan.
Michel, Joehoe Nel (in het wit dus) en Nico.